De redelijk onbekende druif Terret doet qua smaakstijl iets denken aan Sauvignon blanc; veel fruit en mooie frisse zuren. De wijn komt uit de Côtes de Thau, een gebied in het zuiden van Frankrijk. Deze heerlijke frisse wijn is een goede tegenhanger bij onze voorgerecht Rillettes van gerookte makreel. De lichte bitters in de wijn zijn heerlijk bij de garnituur van witlof en augurk.
Deze chardonnay is afkomstig uit de Pay d’oc centraal Zuid-Frankrijk. In deze streek zijn de omstandigheden perfect om mooie rijpe druiven te verbouwen. Deze Chardonnay is niet op hout gelagerd waardoor de druif heel puur is, en ook een frisse kant toont. Heerlijk bij onze Tarbot met de frisheid van de citroenboter.
Deze wijn uit Rueda in Spanje wordt gemaakt van 100% Verdejo druiven welke opgroeien op hoger gelegen wijngaarden. Na de pluk worden de druiven geperst en vergist op rvs waardoor het fruit goed in de wijn blijft. Onze Caesar Salade bezit zout van de ansjovis en Parmezaan, hartig van de kippendijen en zuren van de dressing. Allen smaken die deze wijn heerlijk ondersteund.
Deze witte wijn groeit op in de Loire Valei in het noordwesten van Frankrijk. Touraine is een gebied waar een zeer kalkhoudende bodem is. De wijn wordt vergist en gelagerd op roestvrijstalen tanks waardoor de wijn erg fris en mineraal overkomt. Een hele fijne tegenhanger bij de rillete van gerookte makreel.
Deze Gruner Veltliner uit Weinviertel, Oostenrijk komt van het wijnhuis Weingut Setzer. Mede dankzij de hoge ligging geniet het gebied van een uitzonderlijk microklimaat. De wijn bevat aroma's van acacia bloemen en witte peper en een opvallende mineraliteit. Aan te raden bij wit vlees zoals ons Piepkuiken.
Chardonnay van Domaine des Deux Roches. Deze wijn komt uit het zuidelijk gedeelte van de Bourgogne streek, daar waar het klimaat ietsje warmer is en de terroirs meer zandsteen bezitten. Deux roches bezit hier een prachtige, op de zon gelegen, wijngaard waarop de Chardonnay een perfecte rijping verkrijgt. Na de gisting volgt een lagering op eikenhouten vaten van 12 maanden. Ongeveer 10% van de vaten is nieuw, waardoor je naast de dikte en fruit rijpheid ook een mooie hout toasting ervaart. Deze wijn is heerlijk bij onze Tarbot op de huid gebakken met de roomboter en frisheid van de citroen.
Michel Dupont woont bij Clos des Toisières in Monthélie, dichtbij Meursault, waar hij zijn kleine, gerenommeerde wijngaard Domaine Dupont-Fahn runt. Zijn wijnen, gemaakt van 100% Chardonnay, staan bekend om hun rijke aroma, exotische smaak en volle rijpheid. Dupont oogst laat en accepteert botrytis (edele rotting), die de zuren in de druif afbreekt en de wijn een lichte vettigheid geeft, dit zorgt ook voor een lagere opbrengst. Het resultaat is een indrukwekkende, rijke, sappige en frisse Bourgogne wijn.
Deze Tempranillo komt uit het Spaanse wijn gebied Toro wat Noord-West gelegen is, vlakbij Portugal. De Tempranillo wordt na de oogst op beton vergist maar niet geheel ontsteld, zo blijven de taninnes lekker in de wijn. Ons Piepkuiken met de frisse citroen en de kruidenboter is heerlijk bij deze fruitbom.
Deze wijn uit Frankrijk wordt gemaakt door wijnboeren uit de Bourgogne streek. De druiven worden deels ontsteelt en de wijn rijpt op oud eikenhout. Hierdoor is de wijn elegant en bezit hij zachte taninne. Heerlijk bij onze Paddenstoelen bourguignon.
Montepulciano D’Abruzzo van het huis Velenosi uit Noord-Italië; een zwoele Italiaan waarvan de druiven optimaal rijp geplukt zijn. De wijn is op eikenhouten vaten gerijpt, waardoor de tannines zacht aanwezig zijn en het sap in de wijn zeer geconcentreerd. Heerlijk bij mals vlees, zoals onze Ribeye.
Wijnmaker Marim Moussi Saffi, van het alom geprezen Altocedro, wilde ook eens een niet hout gelagerde wijn produceren. Hij koos hiervoor de druiven Malbec, Tempranillo en Cabernet Sauvignon welke hij op rijpheid plukt en vervolgens direct perst en vergist op RVS. Hij otsteelt de druiven niet waardoor je de rauwe taninnes in de wijn blijft proeven naast een extreem braam-sappige smaak. Heerlijk met onze Eendracht burger die zacht en super sappig is.
Deze kersenrode wijn komt van de wijnmakerij St. Remigius, in 1988 opgericht in Baden tussen het Zwarte Woud en de Elzas, dicht bij de stad Freiburg. De wijn bezit aroma's van wilde kersen en bosgeur. Met walsen komt veel fruit tevoorschijn, karaktervol en elegant. Een uitstekende zachte wijn bij mild vlees.
Château Barberousse, gelegen bij het gehucht Le Bibey nabij Saint-Emilion, wordt beheerd door de familie Puyol, hoewel het meer een boerenhuis met schuur is dan een kasteel. Het domein werd voor het eerst bezocht door de familie in 1985, toen het nog nauwelijks bekend was buiten Frankrijk, maar inmiddels is het internationaal bekend. Zoon Stéphane heeft de leiding overgenomen en de kwaliteit van de wijnen is verbeterd door beter houtgebruik tijdens de opvoeding. De 2020 Saint-Emilion van dit domein is gebalanceerd, met een rijke fruitexpressie van bramen en zwarte kersen, en een rijpe smaak met een vleugje toast en vanille.
Aloxe Corton 'Vieilles Vignes' van Domaine Bourgogne-Devaux komt van meer dan vijftig jaar oude stokken en heeft daardoor veel kracht en structuur. De wijn is gemaakt van 100% Pinot Noir, wat zorgt voor een rijke, sappige smaak met donkere fruittonen, zwarte peper en cacao. Het parfum is complex en de smaak is mooi rijp, met een aangename frisheid die de wijn in balans houdt.